Balanserad ventilation ger frisk luft.jpg

Vi har alla upplevt det tveksamma nöjet av att öppna fönstren på vid gavel för att luft under den kalla årstiden: Luften är särskilt skarp och fin, men det kan fort bli i kallaste laget. Varken du eller din plånbok gillar det.

För många av oss finns det ett samband mellan kyla och frisk luft. Under de kalla månaderna har varken vardagsrum eller sovrum städats riktigt ordentligt utan att fönster eller altandörr har stått öppna – länge.

Andra upplever det som ett nödvändigt ont. Rummen måste ju vädras och öppna fönster ser ut att vara den enda lösningen.

Genväg till en lösning:
Hämta ner den här guiden om kontroll av inomhusklimatet hemma

Måste frysa lite

Nackdelen med att vädra på det traditionella sättet är att det tar tid att värma upp rummet till komforttemperatur igen. Om bostaden är av äldre modell och dåligt isolerad måste värmeelementen redan arbeta tillräckligt hårt. Och de får en extra utmaning när inneluften blir kraftigt nerkyld. Under tiden måste du stå ut med att frysa lite, men det är inte den enda konsekvensen.

Glömmer termostaten

När temperaturen sänks går det åt extra energi för att bygga upp värmen till normal nivå, vilket innebär ökad elförbrukning och därmed högre elräkning. Fenomenet med kallras bidrar också till att fakturorna blir mindre trevliga:

Värmeelement eller radiatorer har störst effekt om de placeras under ett fönster. Orsaken är att de fångar upp kall luft som kyls ner på fönsterglaset och sjunker ner mot golvet.

Många av oss är inte så duktiga att komma ihåg termostaten när vi öppnar ett fönster. Kallraset blir starkare när fönstret står öppet. Om du inte skruvar ner termostaten eller stänger av värmeelementet får elementet jobba hårt och använda mycket energi på onödig uppvärmning.

Balanserad ventilation

Vad ska man göra då? Huset behöver ju vädras, framför allt sovrummen. Tidigare var rådet från byggtekniska experter att öppna fönstret på vid gavel och vädra snabbt och effektivt. Då hinner inte rummet bli så kallt.

I dag har vi bättre lösningar som säkrar frisk luft utan att du behöver tänka på termostater eller hålla reda på hur länge fönstret står öppet.

Jag pratar om balanserad ventilation med värmeåtervinning. Många bostäder är redan utrustade med detta, vilket innebär att du kan ha möjlighet att byta ut luften utan att släppa ut värmen.

Om din bostad inte har en sådan lösning har det normalt varit ett omfattande jobb att lägga in den i efterhand. Orsaken är att det vanliga systemet har ett centralt ventilationsaggregat som fraktar luft genom kanaler dolda i tak och väggar.

Kostbart

Här ger många upp. Arbetet för att öppna upp själva konstruktionen i bostaden? Nej, det kan bli i dyraste laget. Det kan vara en korrekt bedömning.

Om du måste öppna upp innertaket eller ta dig in i väggen i vardagsrummet innebär det stora renovationer av tapet, målning eller panel.

Ett skämt:
Att omtapetsera eller ge väggarna ett par strykningar med målarfärg kan snabbt innebära byte av både gardiner och möbler för att saker och ting ska passa ihop. Då blir det plötsligt väldigt dyrt att uppgradera...

Enklare lösning

Som tur är finns det system som inte kräver större ingrepp än ett hål i väggen: En enrumslöning monteras i väggen i det rum som behöver ventilation. Ett välfungerande system kräver inte mer än 32 x 32 cm av en yttervägg och lite el.

Här pumpas frisk luft in och gammal luft ut genom samma enhet. På så sätt används den uppvärmda inneluften för att värma upp den friska luften. Därmed slår du två flugor i en smäll: Frisk luft utan att frysa.

Om du är av den händiga typen kan du göra en stor del av monteringen själv. Oavsett är det inte den mest tidskrävande uppgiften, med tanke på att hyra en hantverkare. Se bara till att det är proffs som tar hand om elledningarna.

Vad är frisk luft?

En sak måste du acceptera:

Frisk luft är inte detsamma som upplevelsen av iskall luft som strömmar in i rummet.

Frisk luft är syrerik luft som ger ett bra inomhusklimat utan att elräkningen skjuter i höjden.

Hur bra är klimatet i din bostad?