Välja värmeelement värmepump värmekabel eller vattenburen värme.jpgElradiatorer är enkla att styra medan en värmepump ger god värmespridning. Golvvärme ger hög komfort, men ska den vara elektrisk eller vattenburen? Här försöker vi ge dig lite praktisk vägledning för val av rätt värmelösning.

Vid nyproduktion eller omfattande renovering har du möjlighet att välja uppvärmning av bostaden från scratch. Då bör du utnyttja möjligheten att göra lite research innan du bestämmer dig.

Här spelar flera saker in, som exempelvis ekonomi, flexibilitet med tanke på framtida ändringar, hur mycket du ska investera samt kostnader för drift och underhåll.

Ladda ner vår checklista: Hitta den bästa värmelösningen för din bostad

Elradiator

Elektrisk uppvärmning blir ständigt effektivare. Den vanliga uppfattningen är att dessa radiatorer är strömslukande monster som bör skrotas, men verkligheten är en annan. God isolering och lågt värmeläckage reducerar uppvärmningsbehovet.

Moderna bostäder har dessutom balanserad ventilation med värmeåtervinning och detta minskar behovet för uppvärmning ytterligare. Då är det enklaste att satsa på kvalitetsradiatorer som placeras under varje fönster. Dessa element har även sensorer som kopplar ifrån elementet när fönstret öppnas.

Resultatet blir en god värmedistribution till en låg driftkostnad och en låg ingångskostnad.

Du kan med fördel sätta in värmestyrning. På så sätt kan värmen sänkas i rum som inte används nattetid samt på dagtid när familjen är på jobbet och i skolan. Här finns faktiska elkostnader att spara.

Värmepump

Luft-luftvärmepumpar ger god värmespridning. Denna värmelösning lämpar sig väl i äldre bostäder utan toppmodern isolering, men kräver en förhållandevis öppen planlösning. Värmen tränger nämligen inte så lätt igenom en vägg eller en stängd dörr. I så fall måste du komplettera med flera värmepumpar eller extra elradiator i de rum som värmepumpen inte når.

I praktiken blir en värmepump gärna en ersättning för öppen spis eller kakelugn. Du sparar på elkostnader men inte så mycket mer än det du brukade lägga på inköp av ved under en säsong.

Värmepumpen bidrar till ökad komfort, men du får se upp för att falla för frestelsen till för mycket komfort. En dansk undersökning visar att elförbrukningen har en tendens att öka eftersom folk väljer att ha en högre komforttemperatur än tidigare. Då kan besparingen snabbt ätas upp, särskilt om du använder värmepumpen som aircondition under den varmare säsongen.

Värmekablar

Golvvärme är behagligt eftersom det ger en uppvärmning som är lätt att känna. Den ger gärna en energiekonomisk vinst genom att rumstemperaturen kan sänkas ett par grader. De flesta har golvvärme i badrummet och det har gjort liknande lösningar populära i resten av huset. Tidigare var detta en kostsam affär, med det kommer ständigt enklare och billigare lösningar som reducerar kostnaden.

Nackdelen är minskad effekt av värmestyrning. Reglering av temperaturen upp och ner går trögt när värmen finns i golvet.  I synnerhet om kablarna ligger i betongen, jämfört med kablar som lagts i flytspacklet. Och golvvärme lagt under klinkergolv regleras trögare än om det är lagt under ett trägolv.

Om du kombinerar elradiator och elektrisk golvvärme kommer du att få ut mer av lösningen. Då ger golvvärmen grundvärme i rummet medan elradiatorerna kan styras i takt med bruksmönstret hemma hos dig. Här ser termostaten till att de två värmelösningarna samarbetar inom varje zon. Med andra ord: Var noggrann vid planering av värmezonerna. Det innebär exempelvis att du inte kan lägga värmekablar i vardagsrum, sovrum och kök som ett område med en termostat.

Vattenburen värme

Denna värmelösning har blivit populär. Precis som golvvärme ger vattenburen värme i golvet hög komfort. Samtidigt kan de rena energikostnaderna vara bekvämt låga. En nackdel är högre kostnader vid inköp och vattenburen värme är inte så lämpad för värmestyrning.

Anledningen till detta är att denna typ av värme är trög. Det innebär att det tar tid att värma upp vattnet innan rummet når önskad temperatur. Och omvänt tar det tid att sänka temperaturen. Det tar ofta så lång tid att det inte finns något syfte med att reglera värmen upp och ner i förhållande till när ni sover eller inte är hemma dagtid.

Vattenburen värme är besvärlig att hantera i övergångsperioder med kalla morgnar och hög temperatur mitt på dagen. De flesta av oss är bekanta med att skrapa is från bilrutan på morgonen, medan solen värmer upp till mellan 10 och 15 grader när den står som högst samma dag. Då kan du uppleva att den vattenburna anläggningen drar ner temperaturen när det är som varmast så att du kommer hem till ett lite för kallt hus. Sådana dagar har vi ofta här i norr.

Standarden i moderna bostäder är ytterligare en utmaning för vattenburen värme. God isolering och lågt värmeläckage kan göra att en sådan värmelösning helt enkelt blir för mycket. Investeringen går inte helt i linje med uppvärmningsbehovet.

Vedeldning

Om du satsar på en vedugn som huvudvärme i en ny eller renoverad bostad kommer den att vara så tät att det fort blir obehagligt varmt. Därför bör du hitta en vedugn med så liten effekt som möjligt. I vissa hus kan det uppstå problem med att elda ordentligt eftersom konstruktionen är så tät att det är svårt att få in tillräckligt med luft för att ge ett tillräckligt drag för en ordentlig brasa.

Slutsatsen kan bli att vedeldning i första hand är till för att skapa en trevlig stämning. Då kan ju en elektrisk kamin göra samma nytta, i alla fall om det handlar om den dekorativa effekten.

Som du förstår finns en hel del att ta hänsyn till vid val av den rätta värmelösningen till ditt hem.

På vår temasida kan du lesa om lyckad kombination av elradiatorer och golvvärme - och mycket mer.

 

Se också denna checklista:

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad