Erfarenheter med smart värmestyrning

Efter nästan två år med moderna värmelösningar kan vi dra slutsatsen att detta ger oss långt bättre komfort i både vardagsrum, kök och sovrum.

Vi är en familj på fem personer med två barn och min svärmor i en egen lägenhet i en tillbyggnad. Vi har blivit ombedda att dela våra erfarenheter efter ett par säsonger med smart värmestyrning.

Det hela började då Izabela anmälde oss till tävlingen "Lev energismart" hos Eidsiva och vi utsågs till att vara pilotfamilj för moderna värmelösningar.

Huvuddelen av huset 260 kvadratmeter är från 1968, med dåtidens standard på isolering i golv, väggar och tak. Lägenheten i tillbyggnaden är från 2014 och uppfyller därmed kraven i de byggtekniska föreskrifterna.

Vedeldning

Vår första tanke var att installera värmepump. Det är en vanlig lösning i bostäder med lägre isoleringsgrad och ofta öppen planlösning. Planlösningen i det här huset spred dock värmen sämre än vi hade hoppats.

Vi hade varit tvungna att ta bort några väggar eller haft fler elradiatorer i tillägg till värmepumpen. Vedeldning har gjort nytta i flera säsonger eftersom vi har haft möjlighet att hugga vår egen ved. Det ger en mysig värme, men kräver en del arbete.

Mobilstyrning

Visserligen är vi nog båda två mer intresserade av teknik och nya lösningar än genomsnittet, men det bör ju ge en bra grund för att värdera både för- och nackdelar med smart värmestyrning.

Tidigare var huset utrustat med åtta olika elradiatorer av olika kvalitet. Några hade möjlighet till nattsänkning, men funktionen var svår att använda. Därför stod radiatorerna på hela tiden.

Nu är huset indelat i flera värmezoner, där temperaturen kan justeras individuellt från värmestyrningscentralen eller mobilappen.

Mobilstyrning

Våra erfarenheter

Efter några utmaningar inledningsvis fungerar den moderna värmestyrningen nu som den ska.

  • Mobilappen är enkel att använda. I början var det svårt att överstyra inställningarna i enskilda zoner, men en uppdatering löste detta väldigt elegant. Det är också enkelt att ställa in de olika programmen i appen.
  • Vi upplever att det är enkelt att få systemet att följa familjens dygnsrytm under veckan. Detta hade kunnat vara en utmaning med tanke på att barnen kommer hem från skolan olika tider varje dag.
  • Tack vare indelningen i värmezoner är det också enkelt att värma upp rätt rum i rätt tid. Till exempel finns det några rum som vi inte värmer upp på morgonen.
  • Värmekomforten är helt enkelt super. Vi har programmerat styrningen så att det är behagligt att stå upp på morgonen och att komma hem på eftermiddagen. På kvällen blir det svalare när det är dags att lägga sig.

Les mer på vår temasida.


Fönstersensor

Fönstersensorer

Fönstersensorerna är också ett plus. På de fönster vi använder för att vädra är det praktiskt att elradiatorerna automatisk går i frostskyddsläge. Förr i tiden var vi tvungna att stänga av elradiatorerna när vi skulle vädra så att de inte gick på full effekt. Det glömde vi flera gånger. Nu slipper vi tänka på det.

Det enda vi av och till upplever är att elradiatorn inte registrerar att fönstret är stängt igen. Lösningen är att öppna och stänga det en gång till för att radiatorn ska gå tillbaka till programmet igen.

Elräkningen

Smart värmestyrning ska kunna ge en märkbar reducering av elförbrukningen och därmed elkostnaderna.

Det är svårt att svara på om vi faktiskt har lyckats med detta. Förbrukningen har gått ner den ena månaden och upp den andra, när vi jämför 2017 och 2018. Detta beror ju till stor del på utetemperaturen.

Den stora skillnaden är att vi använder rummen lite annorlunda nu än vi gjorde förr. Värmestyrningen har ökat komforten och gett oss mer praktisk användning av alla rummen i huset. Det innebär nog att vi oftare värmer upp några rum som vi inte värmde upp förr eftersom det nu är så enkelt att styra och anpassa.

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad