Ecodesign - europeiska krav om avancerad värmestyrning

Elradiatorer måste ha avancerade lösningar för värmestyrning för att uppfylla de nya kraven på energieffektivitet i ekodesigndirektivet. Här är det viktigaste du behöver veta när du ska köpa nytt.

Från och med 2018 gäller nya regler för elektrisk uppvärmning. Ett av de centrala kraven i ekodesigndirektivet är att elradiatorer och elektrisk golvvärme ska vara utrustade med en avancerad form av värmestyrning. Det innebär att du inte kan nöja dig med de enklaste radiatorerna med manuell mekanisk termostat eller enbart nattsänkningsfunktion.

Skälet till de hårdare kraven är det gemensamma europeiska målet om att öka energieffektiviteten med minst 20 procent innan 2020. Seriösa producenter har arbetat länge med att utveckla lösningar som bidrar till detta så att du som förbrukare ska kunna välja de mest energieffektiva produkterna.

Energieffektivitet           

Lite teknisk information: Minimikravet från EU är att en fast monterad elradiator på 250 W eller mer måste ha en säsongsmedelverkningsgrad på minst 38 procent. Radiatorerna måste kunna programmeras veckovis med olika perioder för komfort- och spartemperatur. Det vill säga en bra lösning för värmestyrning. Det räcker inte med en enkel funktion för nattsänkning.

Rationell elförbrukning ska säkras ytterligare genom att radiatorerna bland annat kan ta emot signal från en fönstersensor, som sätter radiatorn i sparläge vid exempelvis vädring.

För att hantera detta krävs en elektronisk termostat av bra kvalitet. En mekanisk termostat är inte tillräckligt exakt och pendlar upp och ner i alltför hög grad för att ge en jämn energieffektivitet över tid.

En alternativ funktion är adaptiv start; en intelligent funktion där termostaten lär sig när uppvärmningen ska påbörjas för att ge komfortvärme till programmerad tid.

Över minimikravet

Du lär upptäcka att seriösa leverantörer har förberett sig på de nya kraven och erbjuder lösningar för värmestyrning som uppfyller dessa krav. Med en app på mobilen kan du ställa in temperaturnivåer för flera månader framåt. När ni är på jobbet eller skolan, eller har lagt er på kvällen, kan temperaturen automatiskt sänkas några grader. Motsatt kan du programmera en komfortabel temperatur i vardagsrum och kök på morgonen och när familjen kommer hem på eftermiddagen.

Produktutvecklingen i kölvattnet av ekodesignkraven har medfört att elradiatorer och värmestyrning från Nobø som är mer tekniskt avancerade och samtidigt användarvänliga. De har funktioner som ökar energieffektiviteten till långt över minimikravet.

Bland annat klarar de exakta elektroniska termostaterna att hålla en stabil innetemperatur även vid stora variationer i utetemperaturen. Radiatorerna förbrukar dessutom i sig själva minimalt med el i viloläge – maximalt 0,5 W.

I tillägg kan värmestyrningen integrera elektrisk golvvärme med hjälp av termostater, som kombinerar styrningen av elradiatorer och golvvärme.

Läs också vår temasida om värmestyrning och mycket mer.

EU-godkänt

Från och med den 1 januari 2018 gäller Ekodesigndirektivet för produktion och import. Några av dagens "gamla" lösningar kommer därmed att finnas på marknaden ett tag och kan fortfarande säljas och installeras lagligt. Om du funderar på att skaffa värmelösningar som ger valuta för pengarna, är det en bra idé att se till att du får en som uppfyllar Ekodesigndirektivet hos din installatör eller återförsäljare.

Om du väljer att handla på internet kan du få erbjudanden från områden utanför EU som inte har krav på att uppfylla Ekodesigndirektivet. Om du köper dessa blir du sjölv importör – med alla de krav och förpliktelser som det medför.

Mitt tips är att be installatören om en offert på ett paket med smart värmestyrning så att du får en värmelösning som uppfyller kraven i ekodesigndirektivet och mer därtill.

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad