Hur får jag frisk luft i sovrummet.jpg

Med sovrumsfönstret ut mot vägen kan det snabbt bli ett val mellan för mycket oljud eller för hög temperatur. Svaret är balanserad ventilation med värmeåtervinning.

Jag har själv upplevt det lite för ofta, i synnerhet på sommaren och tidig hösten då det kan bli plågsamt varmt i sovrummet. Om jag öppnar fönstret så släpper jag in både trafikbuller och surrande röster i tillägg till den halvfriska stadsluften.

Man vänjer sig dock vid alla ljud och därför blir det ofta så att fönstret står på glänt. Det är ju inte lätt att få en god natts sömn med lakan som klibbar fast mot kroppen. Framför allt inte om myggen också hälsar på.

Kontrollera gärna dina klimatförhållanden hemma med den här checklistan.

Bostadsventilation

Det är inte direkt ideellt att sova under sådana förhållanden, men det finns möjligheter att underlätta nattsömnen. Du kan montera ventilation med värmeåtervinning avsedd för enskilda rum. Detta är en installation i ytterväggen, som en lite större luftventil. Den drar in uteluft, cirkulerar den i rummet och pumpar ut den igen.

På väg ut passerar inneluften en växlare, som värmer upp luften på väg in. Det är en behaglig och ekonomisk funktion under stora delar av året.

Men när du försöker svetta dig till sömns under de varmare perioderna är det en fördel att du kan stänga av värmeåtervinningen: Genom att använda enbart tilluftsfunktionen strömmar det in ren luft i sovrummet så att du får en ordentlig luftväxling innan det är dags att sova.

Buller, damm och pollen

En sådan ventilation har ett särskilt varvtal som kan vara störande när du ska sova. De kvalitativa modellerna är utrustade med en särskild nattinställning. Om du aktiverar den dämpas varvtalet något så att du inte upplever ventilationen som oljud när du ska sova.

Efter två timmar bör du ha somnat och då ökar varvtalet för att systemet ska kunna dra in tillräckligt med luft utifrån. På så sätt kommer sovrummet att hålla en mer behaglig temperatur hela natten.

För familjemedlemmar som lider av allergi kan stora mängder gatuluft rakt in på sovrummet vara plågsamt. De kvalitativa modellerna av sådan enrumsventilation är utrustade med filter, som fångar upp damm och pollen.

Min erfarenhet av en sådan lösning är att luft och temperatur på sovrummet blir så mycket mer behagligare, när det är en plåga att sova med öppet fönster.

Hur bra är klimatet i din bostad?