Vattenburen värme ett självklart val i nytt hus.jpg

Inte så sällan rekommenderar en byggmästare vattenburen värme i nya bostäder. Du ska inte vara säker på att det är den bästa värmelösningen, varken ekonomiskt eller när det gäller komfort.

Det är en helt unik känsla att se att bostadsdrömmen är på väg att gå i uppfyllelse. Många av oss har arbetat med planerna flera år i förväg för ta reda på så många detaljer som möjligt.

  • Tomt, hustyp, planlösning.
  • Vilka slags fönster passar in?
  • Liggande panel eller klassisk stående fasadbeklädnad?
  • Källare eller vind?
  • Satsa på en uthyrningslägenhet?

När du sitter hos byggmästaren och ska fatta de konkreta besluten kan det vara enkelt att förlita sig på dennes rekommendationer om saker som du inte har tänkt på. Hur bostaden ska värmas upp, till exempel.

Hämta e-guide: De bästa värmelösningarna för din bostad

Populär lösning

Värmepumpar har blivit en populär lösning vid renovering av äldre bostäder, men byggmästaren argumenterar gärna för vattenburen värme i din nya bostad. Och det är ju inte så konstigt eftersom denna värmelösning har en rad fördelar.

Med jordvärme eller anslutning till fjärrvärmeanläggning har du en rimlig uppvärmningskälla som håller länge. Det har hänt mycket inom utvecklingen på detta område och lösningarna är moderna och genomtänkta.

Inte minst ger vattenburen värme bra komfort för små krabater som kryper omkring på golvet.

Kraven i plan- och bygglagen

Å andra sidan måste du se valet av värmelösning i relation till byggnadens övriga egenskaper.

En ny bostad måste uppföras i enlighet med de tekniska kraven i plan- och bygglagen (senaste versionen). Kraven på isolering och läckagetäthet är så strikta att de nästan är på nivå med passivhus.

I praktiken innebär det att en ny bostad behöver minimalt med uppvärmning: Väggar, tak och golv har så tjocka lager med isolering att byggnaden bevarar värmen väl. Dessutom har det utförts en provtryckning för att säkra minimal värmeförlust.

Grundvärme

Bostaden ska helst vara utrustad med balanserad ventilation med värmeåtervinning. Det ger en grundvärme och säkrar bra ventilation, utan kalla vindpustar eftersom uteluften värms upp på väg in.

Sammanfattningsvis har en nybyggd bostad ett minimalt behov för ytterligare uppvärmning. Den behöver egentligen bara några elektriska värmeelement. I vardagsrummet och badrummet fungerar det väl med elektrisk golvvärme. Värmeelement och värmekablar kan båda zonstyras i samma system och säkrar önskad komforttemperatur i de olika rummen.

Vattenburen värme i en sådan nybyggnation blir fort lite för mycket. Den är så effektiv och levererar så mycket värme att det blir svårt att få komforttemperatur. Och den är inte gratis. Du riskerar att överinvestera i en värmelösning som inte passar dig.

Läs mer: 8 goda skäl till att välja värmeelement

Isolering och täthet

Sammanfattningsvis bör du göra grundliga efterforskningar på vilken typ av uppvärmning som passar bäst i den nya bostaden. Ta hänsyn till egenskaper som:

  • Isolering och täthet
  • Har bostaden balanserad ventilation med värmeåtervinning?
  • Vad är kostnaderna för anskaffning, drift och underhåll under lösningens livslängd?
  • Flexibilitet vid senare ombyggnationer

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad