Varför måste du justera termostaten på värmeelementet så ofta.jpg

Om du tycker att det är svårt att hålla en jämn temperatur i bostaden kan orsaken vara inexakta termostater. Det kan du göra något åt.

Temperaturvariationer uppstår med både gamla (mekaniska) och nya, men dåliga elektroniska termostater.

En mekanisk termostat klarar inte att hålla en jämn temperatur, även om utetemperaturen är stabil. Du kan ha ställt in termostaten på 21 grader, men elementet avger varierande värme.

Läs mer på temasidan!

Pendling

Orsaken till sådana instabila förhållanden hittar vi i den så kallade bimetallen i termostaten. Den böjer sig med temperaturen och fungerar som en på- och av-knapp. Bimetallen ska sluta strömmen när temperaturen sjunker till en viss nivå, för att sedan bryta strömmen när termostaten når inställd nivå.

I realiteten kan denna bimetall stå in- eller utkopplad längre än angivet. På så sätt uppstår de stora svängningarna i temperaturen. Detta kallas för pendling.

Drivning

Ett fenomen som kallas drivning är en annan orsak till att du hela tiden måste justera värmekällan. En bra elektronisk termostat ska kunna stå på samma nivå hela året. Det är dock många som måste skruva upp och ner den i takt med växlande temperaturförhållanden. När det är kallt ute måste du skruva upp termostaten.

När det sedan blir mildare blir det för varmt inne. Det beror på att temperatursensor och elektronik påverkas av värmen som elementet avger. Om det är kallt ute står elementet på under längre tid, vilket gör att sensorn blir varmare och tror att det är varmare i rummet än det faktiskt är.

Dessutom blir elektroniken varmare om den innehåller undermåliga komponenter. Själva regleringsalgoritmen i elektroniken tar inte hänsyn till detta. Då tror termostaten att det är varmare än det faktiskt är och avger för lite värme.

Högre elräkning

Som följd av drivning kan ett dåligt element ta fel på temperaturen med upp till 6 grader. Om du ställer in termostaten på 21 grader i oktober kommer du att uppleva att innetemperaturen är 15 grader i januari – om du inte rör termostaten.

Då reagerar du naturligtvis med att skruva upp termostaten för att få önskad temperatur. När vädret sedan blir mildare kan det bli för varmt inne. I denna situation riskerar du att få en högre elräkning än nödvändigt:

Vi är duktiga på att skruva upp värmen när det blir kallt, men glömmer ofta att skruva ner termostaten när det blir varmt. Det slutar med att du får en högre genomsnittstemperatur än nödvändigt. Och det kostar ju som bekant lite mer...

Exakt termostat

Lösningen är en exakt, elektronisk termostat. Med elektronik slipper du i princip problemet med pendling. Dessutom registrerar ett element av bra kvalitet, med bra elektronik och kvalitetskomponenter, den faktiska värmen med större noggrannhet.

Bra kvalitet innebär exempelvis att elementets hörn hämtar data från termostaten var hundrade sekund. Då uppnår du en drivning på mindre än 0,5 grader.

En variation i innetemperaturen på upp till 6 grader lär även den mest hårdhudade personen märka. Men en halv grad kan de flesta leva med.

Zonstyrning

Ett praktiskt råd på vägen är att undersöka vilka slags värmeelement som har den kvalitet du behöver. Att gå efter lägst pris kan snabbt innebära märkbara extrakostnader under åren då du använder elementen.

Om du dessutom satsar på en lösning med smart zonstyrning kan du automatiskt reglera temperaturen i olika rum, beroende på om folk är hemma, jobbar eller går i skolan. Under ett decennium eller två kan du spara in mer pengar på den delen av budgeten än på själva inköpet.

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad