Hur mycket värme behöver jag i min bostad.jpgSvaret på denna fråga är beroende av byggstandard och personliga preferenser. Dock finns några grundramar för att kunna göra en beräkning av vad du behöver köpa.

För att börja med en extremitet kan vi grovt beräkna att en toppmodern fastighet knappt kräver mer än ett balanserat ventilationssystem med värmeåtervinning för att hålla en bekväm värmenivå.

De allra kallaste dagarna behöver du ha något att komplettera med, men inte mycket.

Här hittar du vår temasida om värmelösningar.

Äldre hus

I den andra änden av skalan hittar vi äldre hus av den typ där man glömt bort allt vad modernisering på energifronten heter. Detta kan innebära att allt är som vid tiden för första inflyttning, det vill säga näst intill total avsaknad av isolering och vindspärr.

Då får du räkna med att förbruka 100 watt för varje kvadratmeter du vill värma upp.

Majoriteten

Genomsnittbostaden är uppförd på 70-, 80- och till viss del 90-talet. Under denna period skedde en stor utveckling i användning av mer och bättre isolering i väggar, tak och golv. Isolerglas bidrog också till att det blev en trevligare inomhusmiljö.

Här kan du beräkna ett energibehov på mellan 60 och 75 W per kvadratmeter.

Nästan passivhus

De senaste åren har bostäder uppförts efter krav som närmar sig reglerna för passivhus.

I dessa lågenergihus ska man klara sig med uppvärmning på mellan 20 och 40 W per kvadratmeter.

Faktiskt energiförbrukning under året kommer att vara mindre, men du måste ändå vara förberedd. Med en bra termostat kommer du inte förbruka mer el även om värmelösningen i princip är överdimensionerad för de normala dagarna.

Prova gärna vårt digitala verktyg för effektberäkning.

Värmebehovsberäkning

Metoden är enkel:

Mät upp rummet och räkna ut hur stor effekt du behöver genom att räkna ut:

(beräknat effektbehov) x (antal kvadratmeter).

Om du väljer att använda elektrisk uppvärmning kommer ett rum på 10 kvadratmeter i ett hus från 80-talet att kräva en radiator på 600 W (60 W x 10).

Därefter väljer du den radiatorstorlek som minst täcker behovet. Kom ihåg att du inte förbrukar mer el om du väljer ett element som är «för stort».

Smått och gott

I ett större rum, som t.ex. ett vardagsrum, kan det löna sig att dela upp värmen med flera mindre elradiatorer. Det optimala är en radiator under varje fönster. Då fångar du upp kallraset och får en jämnare värme i rummet. Och det kostar inte mer.

Med en god lösning för värmestyrning har du även kontroll över att elradiatorerna inte förbrukar el till onödig uppvärmning på natten eller under dagtid när ingen är hemma. De bra varianterna av sådana lösningar har fönstersensorer som förhindrar att radiatorn löper amok vid vädring.

Annars kommer mer effekt krävas för uppvärmning än de ursprungliga beräkningarna angett.

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad