Värmelösning till stugan.jpg

Stugan är mer än mys framför öppna spisen. Geografi, planlösning och utrustningsgrad påverkar vilken typ av värmelösning du bör satsa på.

Vi börjar med det enkla: En vedugn eller öppen spis ger en mysig känsla. Efter en tur på fjället eller på en grå och trist sommardag är det härligt att njuta av en toddy eller något starkare framför brasan.

Du tillbringar en stor del av tiden på helt andra platser än i stugan, men den bör ändå få lite kärlek för att må bra. Många nöjer sig med några få plusgrader för att förhindra frostskador och rimfrost på innerväggarna.

Men tänk på att ett kylskåp eller en frysbox ofta ofta bör ha en minimitemperatur på 10 grader för att inte haverera på grund av långsam cirkulation i systemet. Då är det smart med värmeelement. Dessa kan du enkelt styra via mobilen och justera temperaturen efter behov, till exempel genom att skruva upp värmen när du är på väg till stugan.

Hämta vår guide: Hitta den bästa värmelösningen

Golvvärme

I badrummet och eventuellt andra rum med klinkergolv bör du satsa på värmekablar. Vattenburen värme är behagligt, men kan orsaka vattenskador om stugan fryser.

En värmelösning med vattenburen värme är ett s.k. trögt system. Det tar tid för vattnet att uppnå rätt temperatur, och då krävs det tid och energi att få stugan varm innan ankomst.

Värmepump

En luft-luftvärmepump kan fungera för uppvärmning av en stuga med förhållandevis öppen planlösning. Många stängda dörrar bromsar värmespridningen. Om stugan ligger i ett område med sträng kyla klarar sig inte värmepumpen utan tilläggsvärme.

Dessutom är det ju riskabelt att satsa allt på ett kort – tänk dig att du kommer till stugan en kylig fredagskväll och värmepumpen strejkar. Det är inte helt lätt att få tag i reparatör och delar i tid för att kunna njuta av helgen som planerat.

Värmeelement

En värmelösning med värmeelement är ett praktiskt alternativ. Om ett element går sönder är det ingen större utmaning att skaffa ett nytt.

En bra värmelösning består av flera värmeelement, helst ett under varje fönster. Då blir det inte iskallt även om ett element skulle gå sönder.

Det är inte alla stugor som har klinkergolv i badrummet. Ett elektriskt värmeelement på väggen fungerar även i detta rum.

Värmestyrning

Många stugor kombinerar elvärme och vedeldning, vilket också är det bästa alternativet. Då är det praktiskt med fjärrstyrning av värmen.

Har du värmeelement kan du reglera värmen via din smarttelefon. Värmestyrning med zonindelning är nästan väsentligare i stugan än hemma.

Du har ett sovrum som inte ska användas eller en vindsvåning som har stängts av för säsongen. Med värmeelement kan du enkelt dela in stugan i relevanta zoner, anpassade efter vilka delar du ska använda.

Välj själv

Min poäng är att peka på att det finns många alternativa värmelösningar för en stuga. Det gäller att vara medveten om vad man väljer och inte bara nöja sig med det som är installerat sedan tidigare. Ett medvetet val kan ge högre komfort och bättre stugekonomi.

Ladda gärna ner vår guide som inspiration:

Hitta den bästa värmelösningen för din bostad